Hoe werkt thanatopraxie?
Thanatopraxie is een behandelmethode waarbij het lichaam van binnenuit wordt behandeld om de groei van bacteriën tijdelijk te remmen. Hierdoor heeft temperatuur geen invloed meer op het ontbindingsproces. De behandeling kan meestal ter plaatse worden uitgevoerd, tenzij er sprake is van obductie of orgaandonatie. In dat geval vindt de behandeling plaats in een speciaal ingerichte verzorgingsruimte, zoals die van een uitvaartcentrum.
Deze methode is relatief nieuw binnen de Nederlandse uitvaartbranche en wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide thanatopracteurs. Hoewel thanatopraxie in Nederland nog niet overal bekend is, wordt het in andere landen al jarenlang succesvol toegepast. In delen van Frankrijk is thanatopraxie zelfs verplicht bij thuisopbaringen.
Wanneer de behandeling correct wordt uitgevoerd, wordt het ontbindingsproces tijdelijk stilgelegd. Dit voorkomt geuroverlast en het vrijkomen van lichaamsvocht, waardoor een hygiënische en respectvolle opbaring mogelijk is.
Het verschil tussen balseming en thanatopraxie
Hoewel de technieken van balseming en thanatopraxie technisch gezien overeenkomen, zijn er belangrijke verschillen. In Nederland is volledige balseming alleen toegestaan in uitzonderlijke gevallen. Lichte balseming, zoals toegepast bij thanatopraxie, is wel toegestaan en wordt steeds vaker gebruikt.
Volledige balseming wordt uitsluitend uitgevoerd bij:
- Leden van het Koninklijk Huis.
- Overledenen die gerepatrieerd worden naar het buitenland.
- Overledenen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap.
- Bij uitzondering, wanneer de minister van Volksgezondheid hiervoor toestemming geeft. In het verleden is dit bijvoorbeeld gebeurd voor vooraanstaande geestelijken, zoals katholieke bisschoppen.
Het doel van balseming is conservering op lange termijn en maakt gebruik van een hoger percentage formaline. Bij thanatopraxie is het formalinegehalte juist zeer laag en is de behandeling gericht op een tijdelijke vertraging van ontbindingsverschijnselen, doorgaans voor een periode van maximaal tien dagen.