Lagendijk Thanatopraxie
voor specialistische postmortale zorg

Natuurbegraafplaats en thanatopraxie

Is thanatopraxie toegestaan bij begraven op een natuurbegraafplaats?

Ja, thanatopraxie is in veel gevallen toegestaan bij begraven op een natuurbegraafplaats, maar dit hangt af van de specifieke regels van de begraafplaats. Natuurbegraafplaatsen stellen vaak strenge eisen om de natuurlijke omgeving te beschermen, waaronder beperkingen op het gebruik van bepaalde materialen of stoffen. Hoewel thanatopraxie over het algemeen wordt uitgevoerd met milieuvriendelijke conserveringsmiddelen, kan de goedkeuring per locatie verschillen.
Het is daarom belangrijk om vooraf contact op te nemen met de natuurbegraafplaats waar de begrafenis plaatsvindt. Zij kunnen u informeren over de specifieke richtlijnen en eventuele aanvullende eisen.
Bij vragen of twijfels over de mogelijkheden van thanatopraxie in combinatie met een natuurbegrafenis kunt u ook contact met uw uitvaartverzorger opnemen. 

De verantwoordelijkheid voor contact met de betreffende natuurbegraafplaats over de toestemming voor begraven na thanatopraxie ligt te allen tijde bij de opdrachtgever van de thanatopraxiebehandeling.

Ik denk graag met u mee en zorg ervoor dat de behandeling aansluit bij de wensen en voorschriften. 

Natuurlijke ontbinding en milieuvriendelijkheid bij thanatopraxie

Tijdens de opbaring komt het natuurlijke ontbindingsproces na verloop van tijd vanzelf weer op gang. Wettelijk is bepaald dat dit proces maximaal tien dagen mag worden vertraagd.

De chemicaliën die tijdens thanatopraxie worden gebruikt, worden afgebroken zodra het ontbindingsproces hervat. Dit betekent dat er geen sprake is van belasting voor het milieu.

Milieu-eisen bij crematoria

In Nederland voldoen crematoria aan strikte milieueisen. Ze maken gebruik van geavanceerde luchtfilters die eventuele milieubelasting door de gebruikte balsemvloeistoffen minimaliseren. Dit garandeert dat de milieu-impact van thanatopraxie ook bij crematie binnen de normen blijft.